Geokätköily

Tuusulanjärven Reuma ry geokätköilee

Tuusulanjärven Reuma ry on mukana Reumaliiton geokätköilyhankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on aktivoida jäseniä liikkumaan ja ulkoilemaan. Hankkeen aikana liitto kouluttaa paikallisyhdistysten aktiiveja geokätköilyn perusteisiin. Koulutuksessa opitaan paitsi etsimään kätköjä myös piilottamaan niitä. Tarkoituksena on, että koulutuksiin osallistuneet yhdistykset alkavat ylläpitää muutamaa omaa kätköä.

Mitä on geokätköily?

Geokätköilyssä kätkön piilottaja piilottaa kätkön ja julkaisee sen sijainnin koordinaattien avulla. Kätkön etsijä etsii kätköä sen sijainnin mukaan joko puhelinsovelluksen avulla tai GPS- paikantimen avulla.

Geokätköilyä voi harrastaa kuka tahansa joko älypuhelimella tai GPS-paikantimella. Aloittaaksesi luo itsellesi käyttäjätunnus sivustolle geocaching.com. Kielen saat valittua sivun alalaidasta vasemmalta. Kirjauduttuasi sisään löydät yläpalkista Kätköile- kohdasta kartan, joka näyttää kaikki olemassa olevat geokätköt. Klikkaamalla kätköä näet sen tiedot, sijainnista, vaikeustasosta, maastosta ja koosta.

Kätköjä on kolmea perustyyppiä, peruskätkö eli tradi, multikätkö ja mysteerikätkö. Peruskätkön tunnusväri kartalla on vihreä. Se sijaitsee annetuissa koordinaateissa ja sisältää purkin tai rasian, jossa on vähintään lokikirja. Multikätkön tunnusväri kartassa on oranssi. Multikätkössä on vähintää kaksi pistettä. Ensimmäinen sijaitsee kätkötiedoissa annetuissa koordinaateissa, toisen koordinaatit löytyvät ensimmäisestä kätköstä jne. Mysterikätköä koordinaatit selviävät ratkaisemalla kätkökuvauksessa oleva tehtävä. Sen tunnus kartassa on valkoinen kysymysmerkki sinisellä pohjalla.

Geokätköily puhelimen sovelluksella

Etsiäksesi kätköjä älypuhelimen sovelluksella lataa sovellus Geocaching appstoresta tai googleplaysta. Kirjaudu sovellukseen samalla tunnuksella kuin geocaching.com:iin. Nyt puhelimesi näyttää sijaintijasi lähellä olevat kätköt. Klikkaat halutun kätkön, ja painat Aloita. Sovellus näyttää kätkön suunnan ja etäisyyden.

Geokätköily GPS-laitteella

Siirrä kätkötiedoista haluamasi kätkön koordinaatit laitteeseen ja paina siirry. Laite näyttää suunnan ja etäisyyden. GPS- laitteen etu on, että se on vesitiivis, akku kestää kauemmin eikä laite tarvitse datayhteyttä, kuten puhelin. Näin kätköily mahdollistuu missä päin maailmaa tahansa.

Reissaajat

Reissaajat, matkalaiset, travel bugit ovat seurantatunnuksen omaavia esineitä, jotka omistaja on laittanut liikkeelle. Niillä on oma tunnus, jonka perusteella niiden kulkua voidaan seurata. Omistaja on voinut antaa reissaajalle jonkin tehtävän tai matkareitin. Osa reissaajista pysyy aina samassa kätkössä. Tarkista siis reissaajan tehtävä ennen kuin otat sen kätköstä.

Yhdistyksen omat kätköt

Yhdistyksellä on tällä hetkellä yksi geokätkö, ReumaGeo Tuusulanjärvi 1 Sahan koulu, joka sijaitsee nimensä mukaisesti Sahan koululla Järvenpäässä.

 

Geocache.fi

Sivusto toimii Geocaching.comin alasivustona. Sivustolta löytyy tietoja ja keskusteluja suomeksi.